Zapiekane kartofle z dziurami faszerowane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.
Składniki
- kartofle
- mielone mięso wieprzowe
- czosnek
- cebula
- majeranek
- przecier pomidorowy
- śmietana
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Surowe kartofle podobnej wielkości wydrążyć i napełnić wczesniej przygotowanym mięsnym farszem. (Farsz mięsny: mielone mięso wieprzowe, czosnek, cebula, majeranek, sól, pieprz). Do wysmarowanej brytfanny ściśle ustawiać ziemniaki z farszem po czym lekko podlać wodą. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy będą na pół miękkie zalać je sosem pomidorowym. (Sos pomidorowy: przecier, woda, odrobina śmietany, sól, pieprz do smaku). Przykryć i piec do miękkości.