Ekspresowe ciasto jogurtowe z truskawkami. Puszyste, mięciutkie i wilgotne.
Składniki
- 3 kubeczki jogurtu naturalnego po 150g ( zostawiamy jeden kubeczek będzie potrzebny do odmierzania reszty składników)
- 3 duże jajka
- 2 kubeczki cukru
- 1,5 kubeczka oleju
- 6 kubeczków mąki wypełnionej do poziomu do którego sięgał jogurt
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Truskawki umyj, pozbaw szypułek i otrząśnij z wody. W misce wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem, następnie dodaj olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Tortownice wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą, wylej masę i powrzucaj truskawki. Pieczemy przez około 50 min. w temp. 150 stopni z termoobiegiem. W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż patyczek będzie suchy. Smacznego!