Galaretka drobiowa – świetna jako przekąska, przystawka, doskonała do pracy jako drugie śniadanie, lub jako lekka kolacja w domu.
Składniki oraz sposób przygotowania:
Gotuję tradycyjny rosół na kurczaku, dodaję pierś z kurczaka, elementy kaczki i indyka. Rosół gotuję baaardzo długo, wcześniej wyjmuję tylko marchewkę żeby się nie rozgotowały. Jak już rosół jest pełen smaku odcedzam i czekam żeby mięso ostygło i bardzo dokładnie wybieram mięso, skubię większe kawałki na mniejsze. Mięso w misce mieszam żeby w każdej porcji znalazły się różne kawałki drobiu. Rosół przelewam przez najdrobniejsze sitko, zagotowuję i na 2,5 litra wsypuję torebkę żelatyny i dokładnie mieszam. W kubeczkach jednorazowych przeznaczonych do gorących napojów umieszczam pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek, czasem dodaje jajko, wkładam do każdego porcję mięsa i zalewam do pełna rosołem z żelatyna Smacznego!