Drożdżówki budyniowe

5
(1)

Drożdżówki budyniowe

Delikatne, puszyste i pachnące drożdżówki z dużą ilością budyniu. Skuszą każdego łasucha!

Składniki

  • 500 g mąki
  • kostka drożdży (u mnie kostka miała 42g)
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 80 g masła (rozpuścić)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Wszystko zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ugotować budyń waniliowy dość gesty (ja zrobiłam z 300 ml mleka).
Po wystudzeniu dodać gęstą śmietanę 30% i zmiksować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę budyniową i zwinąć. Tniemy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 min. żeby trochę podrosły. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 C. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!