Delikatne, puszyste i pachnące drożdżówki z dużą ilością budyniu. Skuszą każdego łasucha!
Składniki
- 500 g mąki
- kostka drożdży (u mnie kostka miała 42g)
- 200 ml mleka
- 100 g cukru
- 80 g masła (rozpuścić)
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
Wszystko zagnieść i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ugotować budyń waniliowy dość gesty (ja zrobiłam z 300 ml mleka).
Po wystudzeniu dodać gęstą śmietanę 30% i zmiksować.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć masę budyniową i zwinąć. Tniemy na kawałki o grubości ok. 1-1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 20 min. żeby trochę podrosły. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 C. Jeszcze ciepłe polewamy lukrem.