Pyszne domowe pieczywo na śniadanie lub kolację. Kajzerki wychodzą mięciutkie i ładnie się kroją.
Składniki
- 1 kg mąki
- 500 ml ciepłej wody
- 70 g drożdży świeżych
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 14 łyżek oleju
Przygotowanie
Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml wody. Odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wlać rozczyn oraz resztę wody. Zagnieść ciasto, na koniec zagniatania wlać olej i zagnieść ponownie na miękkie elastyczne ciasto.
Podzielić na 24 części, każdą formować na kształt okrągłych bułeczek. Ułożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, spłaszczyć na grubość 1 cm.
Nóż maczać w oleju i przeciąć bułeczki na krzyż. Odstawić przykryte ściereczkami na 10 minut.
Piec w temperaturze 200 stopni 15-18 minut do zezłocenia.