Urocze doniczki z czekolady wypełnione pysznymi kremami i posypane pokruszonymi ciasteczkami oreo.
Składniki
- 200 g czekolady gorzkiej
- 125 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 serek danio waniliowy
- 1 galaretka truskawkowa
- kilka truskawek
- 5-6 ciastek oreo
- 4 kubki papierowe
Przygotowanie
Czekoladę rozpuścić i posmarować nią środek każdego kubeczka. Warstwa powinna być grubsza min. 3 mm. Kubeczki wstawić do lodówki. Gdy czekolada dobrze zastygnie, zrywamy delikatnie kubeczki. Nie ściskamy zbyt mocno by czekolada się nie połamała. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Gdy zacznie tężeć pół szklanki wlewamy do serka Danio i mieszamy. Następnie rozlewamy do 4 czekoladowych doniczek. Można wrzucić kilka pokrojonych owoców, gdy serek zacznie tężeć wlewamy pozostałą część galaretki. Na koniec ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Wykładamy na zastygniętą galaretkę, posypujemy rozgniecionymi ciastkami oreo (bez środkowej białej masy) i dekorujemy według upodobań. Smacznego!