To ciasto z rabarbarem to idealny pomysł na weekendowy deser. Świetnie sprawdzi się również jako słodka przekąska na grilla albo na rodzinny piknik.
Składniki (na dużą blachę)
Ciasto
- 2 szkl maślanki
- 2 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 4 jajka
- 5 szkl mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 0,5 kostki masła
- 1 szkl mąki
- 0,5 szkl cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo
- rabarbar
Przygotowanie
Maślankę, jajka, cukier i olej wymieszać do połączenia. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem, na ciasto wrzucić pokrojony rabarbar i całość posypać kruszonką. Piec w 180 st. około 50 min. Po upieczeniu można polać lukrem.