Tanie, smaczne i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z kaszą manną. Idealne na każdą okazję.
Składniki
Masa ciemna
- 1 l mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
Masa jasna
- 1 l mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
Polewa czekoladowa
- 1 tabliczka czekolady
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo
- 1 duża paczka herbatników
Przygotowanie
Na spód brytfanny 25×30 poukładać herbatniki.
Litr mleka zagotować z pół kostki margaryny, 4 łyżkami kakao, pół szklanki cukru. Wsypać szklankę kaszy manny i gotować chwilę aż zgęstnieje. Wylać gorące na herbatniki, przykryć następną warstwą herbatników, lekko docisnąć.
Kolejny litr mleka zagotować z pół kostki margaryny, pół szklanki cukru, wsypać szklankę kaszy manny i gotować aż zgęstnieje. Wylać gorące na ciasto, znowu poukładać herbatniki i docisnąć. Wystudzić.
Tabliczkę czekolady połamać, wrzucić do garneczka, dodać 3 łyżki mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej, wylać na ciasto, rozsmarować i schłodzić.