Ciasto Smerfetka to pomysł na pyszne i niesamowicie proste do przygotowania ciacho bez pieczenia, z którym każdy sobie poradzi.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić i dodawać kolejno pozostałe składniki. Piec przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Masa ze śmietaną
- 2 galaretki
- 400 ml śmietany 30%
Galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietanę i dodać galaretkę. Wylać na biszkopt i włożyć do lodówki.
Galaretka z owocami
- 2 galaretki
- borówki
Rozpuścić galaretki w 400 ml gorącej wody. Owoce ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką i ponownie wstawić do lodówki.