Pyszne i lekkie ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję. Uda się każdemu i każdemu będzie smakować.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1/2 szkl. mąki
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli. Jak będą puszyste to dodać cukier i nadal ubijać. Potem dodać żółtka i lekko wymieszać, a na końcu dodać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec przez ok 20 min.
Masa:
- 600 ml smietany 30%
- 600 ml serka waniliowego
- cukier waniliowy
- 2 galaretki cytrynowe
- 250 ml wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić śmietanę gdy śmietana będzie ubita dodać serki waniliowe i cukier waniliowy i lekko wymieszać, a na koniec zimną galaretkę ale jeszcze płynną i wymieszać i wylać na zimny biszkopt i wstawić do lodówki.
Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 100ml śmietany 30%
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada będzie płynna zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wszystko wymieszać i rozprowadzić na cieście.