
Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na słodkie.
Składniki
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
W rondelku rozpuścić masło z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i piec 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać ciasto pozostawioną polewą czekoladową i posypać orzechami.