Ciasto murzynek

5
(1)

Ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, które doskonale sprawdzi się kiedy najdzie nas ochota na słodkie.

Składniki

  • 1 kostka masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 aromat do ciasta (np. rumowy)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

W rondelku rozpuścić masło z cukrem i kakao, następnie dodać wodę. Z tak wytworzonej polewy czekoladowej odlać pół szklanki. Polewę ostudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i aromatem rumowym ja dodałam jeszcze orzechy włoskie i dodać do polewy wraz z jajkami, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki i piec 50 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu polać ciasto pozostawioną polewą czekoladową i posypać orzechami.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!