Kaszak to proste, a jednocześnie pyszne ciasto bez pieczenia, w którym głównym składnikiem jest kasza manna.
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1l mleka
- 1 kostka margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- duża paczka herbatników
Polewa
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Przygotowanie
Mleko, margarynę, cukier, cukier waniliowy oraz kakao zagotować. Na końcu powoli dodać kaszę manną. Pamiętajcie, że kaszę należy wsypywać powoli mieszając masę, inaczej mogą powstać grudy.
Składniki na polewę połączyć – mieszać do rozpuszczenia na małym ogniu (nie gotować).
Blachę wykładamy herbatnikami, zalewamy masą z kaszą manną, przykrywamy herbatnikami i zalewamy polewą. Schładzamy.