Ciasto drożdżowe ze śliwkami

4.9
(124)

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. Bez potrzeby długiego wyrabiania, można też użyć innych owoców.

Składniki oraz sposób przygotowania

Rozczyn

  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 14 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki

To wszystko połączyć ze sobą, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta połączyć dodając na koniec rozczyn. Ja robię to ręcznie, ale można użyć miksera z hakiem. Ciasto będzie się kleić, ale takie ma być. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.

Kruszonka

  • 150 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej konsystencji.

Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy do tortownicy (26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na to umyte połówki lub ćwiartki jak kto woli śliwek i na to pokruszyć ciasto z kruszonki. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na jakieś 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 124

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!