
Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i pyszną, chrupiącą kruszonką. Bez potrzeby długiego wyrabiania, można też użyć innych owoców.
Składniki oraz sposób przygotowania
Rozczyn
- 1 szkl ciepłego mleka
- 14 g suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki
To wszystko połączyć ze sobą, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 jajko i 3 żółtka
- 1/4 kostki roztopionego masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta połączyć dodając na koniec rozczyn. Ja robię to ręcznie, ale można użyć miksera z hakiem. Ciasto będzie się kleić, ale takie ma być. Zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Kruszonka
- 150 g maki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej konsystencji.
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy do tortownicy (26 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na to umyte połówki lub ćwiartki jak kto woli śliwek i na to pokruszyć ciasto z kruszonki. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na jakieś 10 minut w lekko uchylonym piekarniku.