Przepis na delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, które wyjdzie każdemu!
Składniki
Rozczyn
- 1 kostka drożdży
- 1 szkl. mleka
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Ciasto
- pół margaryny
- 1 szkl. mleka
- 3 całe jajka i 4 żółtka
- odrobina oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 kg mąki
- szczypta soli
Kruszonka
- 100 g mąki
- 50 g margaryny
- 50 g cukru
Dodatkowo
- maliny lub inne owoce
Przygotowanie
Kostkę drożdży rozpuszczam w 1 szkl mleka z 4 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. Jak podrośnie, dodaję pół margaryny rozpuszczonej w 1 szkl mleka, 3 jajka całe, 4 żółtka, szczypta soli, odrobina oleju, 3 łyżki cukru i 1 kg mąki. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz chwile wyrabiam i przekładam ciasto do blaszki. Rozkładam maliny i posypuję kruszonką. Piec w 175 st. przez 50 min.