Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

4.3
(6)

Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką

Przepis na delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką, które wyjdzie każdemu!

Składniki

Rozczyn

  • 1 kostka drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

Ciasto

  • pół margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 3 całe jajka i 4 żółtka
  • odrobina oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 50 g margaryny
  • 50 g cukru

Dodatkowo

  • maliny lub inne owoce

Przygotowanie

Kostkę drożdży rozpuszczam w 1 szkl mleka z 4 łyżkami mąki i 3 łyżkami cukru. Jak podrośnie, dodaję pół margaryny rozpuszczonej w 1 szkl mleka, 3 jajka całe, 4 żółtka, szczypta soli, odrobina oleju, 3 łyżki cukru i 1 kg mąki. Wyrabiam ciasto i odstawiam do wyrośnięcia. Następnie jeszcze raz chwile wyrabiam i przekładam ciasto do blaszki. Rozkładam maliny i posypuję kruszonką. Piec w 175 st. przez 50 min.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!