Ciasto drożdżowe z kruszonką

5
(10)

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką. Puszyste, mięciutkie i wilgotne z chrupiącą kruszonką na wierzchu.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 50 g masła
  • 7 łyżek cukru
  • szczypta soli

Kruszonka

  • 75 g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru

Przygotowanie

Mleko lekko podgrzać. Dodać drożdże oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, żółtka i cukier. Gdy zaczyn urośnie, wlać go do miski i razem wyrabiać ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Piec około 40 min w temperaturze 180 stopni.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 10

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!