Najlepszy przepis na domowe ciasto bez pieczenia 3 BIT. Idealne dla osób które lubią bardzo słodkie desery.
Składniki
- 6-7 paczek herbatników petit beurre
- 1 puszka masy kajmakowej
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub innego kwaskowatego
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 12,5 dag margaryny lub masła
- czekolada gorzka
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 śmietan-fix
Przygotowanie
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na herbatniki masę kajamkową (krówkową) zagrzaną, aby można rozsmarować. Na masę warstwa herbatników a na nie dżem kwaskowy, znów warstwa herbatników i masa z budyniem (zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrami i margaryną lub masłem, pozostałe mleko zmieszać z budyniem i mąkami i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając), gorącą masę wyłożyć na herbatniki i wyłożyć następną warstwę herbatników, na herbatniki ubita śmietana z 1 łyżka cukru pudru i cukrem waniliowym oraz śmietan-fixem, na śmietanę zetrzeć gorzką czekoladę. Ja robię w blaszce 25×25 i najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby herbatniki zmiękły.