Prosty i bardzo szybki przepis na kruche ciasteczka z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g czekolady
- aromat waniliowy (lub cukier wanilinowy)
- szczypta soli
Przygotowanie
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, jajka i ubić.
Dodać przesianą mąkę, sodę, sól oraz wymieszać.
Następnie dodać czekoladę pokrojoną na mniejsze kawałeczki i wymieszać szpatułką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dłoni odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczyć je delikatnie i ułożyć na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 12-15 min. do zarumienienia.