Chlebek ziołowo-czosnkowy

5
(8)

Chlebek ziołowo czosnkowy

Domowy chlebek ziołowo-czosnkowy. Mięciutki i tak pyszny, że ciężko oderwać sobie tylko jeden kawałek!

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo

  • 120 g masła
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Czosnek przeciśnięty przez praskę utrzeć z masłem. Dodać zioła i sól.
Drożdże rozkruszyć, dodać wodę, mleko, łyżkę mąki i cukier, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać mąkę, sól, jajko wymieszać i na koniec dodać 4 łyżki oliwy z oliwek… Wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt i posmarować masłem I pociąć na pasy. Każdy pas zwinąć w harmonijkę i ułożyć obok siebie na wyłożonej papierem tortownicy. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut…


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!