Pyszny i łatwy w przygotowaniu chleb pszenny z chrupiącą skórką pieczony w naczyniu żaroodpornym.
Składniki
- 750 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki letniej wody
Przygotowanie
Wszystkie składniki zalać letnią wodą, wymieszać drewnianą łyżką i zagnieść po czym odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie znów zagnieść i odstawić na kolejne 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik (wraz z naczyniem i pokrywką, w którym będzie pieczony chleb) na 200 st, grzałka góra-dół.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego naczynia (ja posypałam wierzch maką), przykrywamy i pieczemy 30 min po czym zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy chleb na kratce.
Smacznego!