Chatka Baby Jagi

4.7
(6)

Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi to pyszny deser bez pieczenia na bazie twarogu i herbatników, udekorowany polewą czekoladową.

Składniki

  • 1/2 kg tłustego twarogu, zmielonego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 1 łyżka kakao
  • 36 herbatników
  • odrobina cukru waniliowego

Polewa

  • 1/4 kostki masła (50 g)
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • pół szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Herbatniki rozkładamy na folii aluminiowej (3 rzędy po 6 ciastek).
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, powoli dodajemy zmielony ser nie przerywając ucierania. Gotową masę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cukier waniliowy, a do drugiej łyżkę kakao. Smarujemy herbatniki masą kakaową (odkładamy z niej 3 łyżki), wykładamy drugą warstwę herbatników. Następnie wykładamy masę waniliową, rozsmarowujemy na herbatnikach, a przez środek kładziemy pasek z odłożonej masy kakaowej. Całość składamy w “trójkąt” unosząc po bokach folię aluminiową do góry. Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy masa nieco stężeje można jeszcze poprawić kształt ciasta.

Polewa: masło, cukier, kakao i wodę zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, dobrze mieszamy. Przestudzoną polewą oblewamy schłodzone ciasto.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!