Puszysta i delikatna chałka z pyszną chrupiącą kruszonką. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej.
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 0.5 szklanki ciepłego mleka
- 35 g drożdży świeżych
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 5 łyżek wody
Kruszonka:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie
Podgrzewam mleko w garnku, dodaje drożdże, jedną łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszam. Rozmieszany rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Następnie przygotowuje miskę z przesianą mąką, dodaje rozpuszczone masło, jedno jajko ubite z cukrem, wodę i dodaje rozczyn, wszystko zagniatam.
Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą część ciasta zrolować w wałeczki i zrobić warkocz.
Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem i odstawić jeszcze na 20 min. w ciepłe miejsce by wyrosła.
Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanym z jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 30–35 minut.