Chałka idealna

4.1
(8)

Chałka idealna

Puszysta i delikatna chałka z pyszną chrupiącą kruszonką. Wygląda wspaniale, smakuje jeszcze lepiej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki ciepłego mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody

Kruszonka:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Podgrzewam mleko w garnku, dodaje drożdże, jedną łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszam. Rozmieszany rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Następnie przygotowuje miskę z przesianą mąką, dodaje rozpuszczone masło, jedno jajko ubite z cukrem, wodę i dodaje rozczyn, wszystko zagniatam.

Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części. Każdą część ciasta zrolować w wałeczki i zrobić warkocz.

Chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem i odstawić jeszcze na 20 min. w ciepłe miejsce by wyrosła.

Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanym z jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 30–35 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.1 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!