Przepis na pyszne bułeczki z jagodami. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 30 g świeżych drożdży
- 220 ml mleka
- 80 g masła
- 1 jajko
- 250 g jagód
Przygotowanie
Mąkę, szczyptę soli i cukier dać do misy. Mleko podgrzać lekko, dodać łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże, odstawić na ok. 10 min, aby ruszyły. W garnku rozpuścić masło. Do mąki dodać rozczyn, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10- 12 części. Na dłoni rozpłaszczyć każdą cześć ciasta i nadziać jagodami (u mnie mrożone). Dobrze zakleić i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę posmarować mlekiem. Piec ok. 20 minut w 180° do zarumienienia. Gdy ostygną polukrować.