Bułeczki z jagodami

5
(3)

Przepis na pyszne bułeczki z jagodami. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml mleka
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g jagód

Przygotowanie

Mąkę, szczyptę soli i cukier dać do misy. Mleko podgrzać lekko, dodać łyżeczkę cukru i wkruszyć drożdże, odstawić na ok. 10 min, aby ruszyły. W garnku rozpuścić masło. Do mąki dodać rozczyn, jajko oraz masło. Zagnieść ciasto na jednolitą kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na ok. 10- 12 części. Na dłoni rozpłaszczyć każdą cześć ciasta i nadziać jagodami (u mnie mrożone). Dobrze zakleić i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdą jagodziankę posmarować mlekiem. Piec ok. 20 minut w 180° do zarumienienia. Gdy ostygną polukrować.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!