Bułeczki maślane

5
(8)

Bułeczki maślane

Mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu bułeczki maślane. Idealne na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki tortowej

Przygotowanie

Masło roztopić, dodać mleko (lekko podgrzać). Dodać drożdże, cukier i wymieszać. Dodać mąkę i wyrobić dobrze ciasto. Uformować kulki (wychodzi ok. 12 szt.). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować białkiem. Odłożyć w ciepłym miejscu na 1h do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec ok. 12-15 min. aż się zarumienią.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!