Bułeczki jogurtowe

4.7
(3)

bułeczki jogurtowe

Puchate i łatwe w przygotowaniu bułeczki jogurtowe. Przepis idealny na weekend, gdy zabraknie w domu świeżego pieczywa.

Składniki

  • 450 g mąki typ 450
  • 1 jajko
  • 25g świeżych drożdży
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie

Z drożdży, miodu, wody i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki wymieszać z solą, dodać jajko, jogurt, olej i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrobić, w razie potrzeby posypać mąką, podzielić na 10 części. Uformować kulki, oprószyć mąką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć, zostawić do napuszenia na 10 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 12-15 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!