Banoffee

5
(1)

Banoffee

Przepis na pyszne banoffee, czyli ciasto z bananem i toffi. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki oraz sposób przygotowania

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szkl. wrzątku
  • pół szkl. cukru

Mąki wymieszać w małej miseczce i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, do żółtek dodać 1/5 szkl. wrzątku i szybko wymieszać. Do ubitych białek dodać cukier i żółtka. Następnie przesiać powoli mąkę wymieszać dokładnie i wylać na tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy na 170° C ok. 25/30 min do suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu delikatnie namaczamy herbatą.

Toffi: puszkę kajmaku zagotować w wodzie, żeby miała płynną konsystencję, wylać na biszkopt. Następnie ułożyć pokroje grubo banany. Ubić bitą śmietanę 36% i wyłożyć na banany. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Schłodzić minimum 4 godz.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!