Przepis na pyszne banoffee, czyli ciasto z bananem i toffi. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopt
- 4 jajka
- 2 kopiaste łyżki mąki tortowej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/5 szkl. wrzątku
- pół szkl. cukru
Mąki wymieszać w małej miseczce i odstawić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, do żółtek dodać 1/5 szkl. wrzątku i szybko wymieszać. Do ubitych białek dodać cukier i żółtka. Następnie przesiać powoli mąkę wymieszać dokładnie i wylać na tortownicę wyłożoną papierem. Pieczemy na 170° C ok. 25/30 min do suchego patyczka. Biszkopt po wystudzeniu delikatnie namaczamy herbatą.
Toffi: puszkę kajmaku zagotować w wodzie, żeby miała płynną konsystencję, wylać na biszkopt. Następnie ułożyć pokroje grubo banany. Ubić bitą śmietanę 36% i wyłożyć na banany. Wierzch posypać startą na tarce czekoladą. Schłodzić minimum 4 godz.