Super prosta i do tego bardzo smaczna babka majonezowa z dodatkiem rodzynek. W 15 minut ciasto jest już gotowe do pieczenia!
Składniki
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- dowolny olejek do ciasta
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść rodzynek
Przygotowanie
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać majonez i olejek zmiksować. Dodać obie mąki i proszek, miksować chwilę i dorzucić rodzynki, wymieszać. Formę do babki natłuścić smalcem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy. Piec w temp. 185 stopni, grzałka górna+dolna około 40 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu i ostygnięciu, babkę polać polewą czekoladową.