Prosta i pyszna babka z dodatkiem czekolady. Puszysta, wilgotna i delikatna w smaku. Idealna na święta!
Składniki
- 100 ml oleju
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 350 ml mleka
- 200 g czekolady (gorzkiej)
- 300 g mąki tortowej
- 30 g kakao ciemnego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Olej, cukier, masło i jajka (jedno po drugim wrzucać), miksować 5-8 min.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Czekoladę rozpuścić i wlać razem z mlekiem do masy. Dodać następnie wymieszaną z kakao mąkę.
Wymieszać na małych obrotach. Wlać do foremki i piec 50 minut w 18 stopniach.
Można zrobić polewę czekoladową, roztopić śmietankę i czekoladę razem.