Babka czekoladowa

4
(4)

Babka czekoladowa

Prosta i pyszna babka z dodatkiem czekolady. Puszysta, wilgotna i delikatna w smaku. Idealna na święta!

Składniki

  • 100 ml oleju
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 350 ml mleka
  • 200 g czekolady (gorzkiej)
  • 300 g mąki tortowej
  • 30 g kakao ciemnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Przygotowanie

Olej, cukier, masło i jajka (jedno po drugim wrzucać), miksować 5-8 min.

Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Czekoladę rozpuścić i wlać razem z mlekiem do masy. Dodać następnie wymieszaną z kakao mąkę.

Wymieszać na małych obrotach. Wlać do foremki i piec 50 minut w 18 stopniach.

Można zrobić polewę czekoladową, roztopić śmietankę i czekoladę razem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!