Przepis na Pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto kruche
- 2 szkl. mąki
- 0,5 szkl. cukru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- 150 g masła
Połączyć składniki, wyrobić ciasto, 1/3 ciasta do lodówki, a 2/3 ciasta upiec 20 min/180′ C w tortownicy 25 cm wyłożonej papierem.
Masa serowa
- 3 białka
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szkl. cukru (szkl. 200ml)
- 50 g masła
- 1 kg sera białego
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i otartą skórkę, .studzimy. Białka ubijamy. Łączymy wszystkie składniki.
Wykładamy masę serową na upieczone ciasto, a na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta kruchego.
Pieczemy 50/55 min. 180′ C.