Proste i smaczne bułeczki drożdżowe z dodatkiem nutelli. Idealne do kawki jak również na piknik, w podróż oraz jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Składniki
- 70 g drożdży
- 120 g cukru
- 300 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo
- krem Nutella
Przygotowanie
Najpierw łączymy ciepłe mleko, cukier i drożdże, później dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy drożdżowe ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wałkujemy nieco grubiej i za pomocą szklanki wycinamy kółka. Na każde kładź łyżeczkę nutelli i formuj bułeczki. Smarujemy jajkiem, pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.