Pyszny waniliowy sernik z dużą ilością jagód. Ciasto idealne na każdą okazję, jak i bez okazji.
Składniki
- 750 g mielonego twarogu półtłustego
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2x budyń waniliowy
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 szklanki jagód
Przygotowanie
Twaróg przełożyć do dużej miski, dodać cukier, budyń, cukier waniliowy, wbić jajka i wlać ostudzone masło. Wszystko razem zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przelać do tortownicy (20 cm), posypać jagodami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 1h + 10 min — w 150 stopniach. Piekarnik wyłączyć, sernik zostawić w piekarniku na ok. 30 min. Po całkowitym ostygnięciu wkładam serniczek do lodówki i jem dopiero następnego dnia taki jest lepszy, wilgotniejszy po wyjęciu sypie cukrem pudrem dla smaku.