Zobacz jak przygotować przepyszny sernik pieczony na kruchym cieście. Doskonałe ciasto na Święta!
Składniki / tortownica 26 cm
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
- 80 ml śmietanki 30%
Kruchy spód
- 1 i 3/4 szkl mąki
- 1, 5 łyżki kakao
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 125 gram masła
- 1/4 szkl drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki na masę serową oprócz jaj zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać jajka i również zmiksować.
Z podanych składników na kruchy spód zagnieść ciasto. Podpiec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°, następnie wylać przygotowaną masę serową i piec ok. 45 min.