Ciasto wygląda jak sernik i smakuje jak sernik ale sera się tutaj nie dodaje. Sprawdź jak przygotować sernik na jogurcie naturalnym!
Składniki
- 3 jogurty naturalne duże po 300 g
- 5 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka wanilii
- 2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie
Ubić żółtka z cukrem na puch. Dodać jogurty naturalne, wanilię i budynie. Wszystko chwilę zmiksować. Ubić białka na sztywno z cukrem waniliowym i szczyptą soli, dodać do masy jogurtowej i wymieszać drewnianą łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Piec 1 h w 180 stopniach, a potem zmniejszyć do 150 temperaturę i piec jeszcze 20 minut. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia i włożyć do lodówki.