Przepis na ciasto leśny mech, w wersji na dużą blachę. Idealny wypiek na święta i inne wyjątkowe okazje.
Składniki
Ciasto
- 2 opak. szpinaku świeżego
- 6 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 3 szkl mąki
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Krem
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukry. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i jeszcze chwile ubijać. Szpinak zblendować z olejem. Dodać do masy jajecznej, na niskich obrotach wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w temp. 170 st. Ciasto wystudzić, podzielić na 2 części. Górę ciasta drobno pokruszyć. Śmietankę, mascarpone i cukier puder zmiksować do uzyskania puszystej masy. Wyłożyć na spód ciasta. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować owocami.