Babka waniliowa

4.4
(8)

Babka waniliowa

Prosta, miękka i wilgotna babka o smaku waniliowym. Wypiek obowiązkowy na święta wielkanocne.

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 3/4 szkl oleju
  • aromat waniliowy

Przygotowanie

Całe jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem olej, dodać ocet i aromat waniliowy miksując. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Mieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piec ok. 45 minut.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!