Prosta, miękka i wilgotna babka o smaku waniliowym. Wypiek obowiązkowy na święta wielkanocne.
Składniki
- 4 jajka
- 4 budynie waniliowe bez cukru (po 40g)
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 3/4 szkl oleju
- aromat waniliowy
Przygotowanie
Całe jajka ubić z cukrami na puszysta masę. Mąkę przesiać z budyniami i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać cienkim strumieniem olej, dodać ocet i aromat waniliowy miksując. Wsypać przesianą mąkę z budyniem i proszkiem. Mieszać na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół. Piec ok. 45 minut.