Przepis na oponki z twarogiem. Bardzo smaczne, lekkie i łatwe w przygotowaniu!
Składniki
- 500 g sera białego półtłustego
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- 220 ml śmietany 12 %
- 1 litr oleju lub smalcu (do smażenia)
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie
Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do sera dodać przesianą mąkę, sodę, cukier, żółtka, spirytus, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklaną koła. W środku wykroić mniejsze kółko za pomocą np. kieliszka. Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.