Niezwykle prosty i przepyszny placek węgierski, który zrobisz dosłownie z kilku składników.
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłego mleka
- 200 g ziemniaków
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól, olej i zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Ciasto dzielimy na 5 części, każdą formujemy na dosyć cienki placek i smażymy na głębokim oleju do zrozumienia z obydwu stron. Podajemy ze śmietaną i żółtym serem i szczypiorkiem lub masłem wymieszanym z czosnkiem.