Bardzo prosty i smaczny wypiek, idealny do kawy. Nie wymaga wielu składników i pracy, zawsze się udaje.
Składniki
- 2 duże jabłka
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 szkl. jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać kolejno sól, jogurt, rozpuszczone masło i wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać wszystko razem.
Dno formy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Jabłka przekroić na pół i wyciąć gniazda. Każdą połówkę pokroić w plasterki.
Ułożyć na wierzchu ciasta tworząc różyczkę, delikatnie wciskając.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. do suchego patyczka około 1 godzinę.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.