Ciasto jogurtowe z jabłkami

4.3
(13)

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Bardzo prosty i smaczny wypiek, idealny do kawy. Nie wymaga wielu składników i pracy, zawsze się udaje.

Składniki

  • 2 duże jabłka
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Jajka utrzeć z cukrem, dodać kolejno sól, jogurt, rozpuszczone masło i wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem i ponownie wymieszać wszystko razem.
Dno formy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Jabłka przekroić na pół i wyciąć gniazda. Każdą połówkę pokroić w plasterki.
Ułożyć na wierzchu ciasta tworząc różyczkę, delikatnie wciskając.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. do suchego patyczka około 1 godzinę.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!