Tradycyjny jabłecznik

4.9
(7)

Tradycyjny jabłecznik

Przepis na tradycyjny jabłecznik. Wspaniałe ciasto na jesienny czas do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki

Ciasto

  • 3 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo

  • 2 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na ok. 15 min.

2 kg jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać.

Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min.

Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!