Przepis na tradycyjny jabłecznik. Wspaniałe ciasto na jesienny czas do popołudniowej kawy czy herbaty.
Składniki
Ciasto
- 3 szkl. mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki śmietany
Dodatkowo
- 2 kg jabłek
- cukier waniliowy
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie
Składniki na ciasto zagnieść, włożyć na pół godz. do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć blachę, ponakłuwać i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na ok. 15 min.
2 kg jabłek zetrzeć na tarce, dodać cukier waniliowy,1/2 szkl. cukru – podsmażyć, żeby jabłka się trochę rozleciały, na koniec dodać 2 łyżki bułki tartej, wymieszać.
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć uprażone jabłka, rozwałkować resztę ciasta i wstawić do piekarnika 180 st. na 45 min.
Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.