Domowe kajzerki

4.4
(19)

Domowe kajzerki

Pyszne domowe pieczywo na śniadanie lub kolację. Kajzerki wychodzą mięciutkie i ładnie się kroją.

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 500 ml ciepłej wody
  • 70 g drożdży świeżych
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 14 łyżek oleju

Przygotowanie

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać 100 ml wody. Odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać do miski, wsypać sól i wlać rozczyn oraz resztę wody. Zagnieść ciasto, na koniec zagniatania wlać olej i zagnieść ponownie na miękkie elastyczne ciasto.
Podzielić na 24 części, każdą formować na kształt okrągłych bułeczek. Ułożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, spłaszczyć na grubość 1 cm.
Nóż maczać w oleju i przeciąć bułeczki na krzyż. Odstawić przykryte ściereczkami na 10 minut.
Piec w temperaturze 200 stopni 15-18 minut do zezłocenia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 19

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!