Chleb z naczynia żaroodpornego

5
(3)

Chleb z naczynia żaroodpornego

Pyszny i łatwy w przygotowaniu chleb pszenny z chrupiącą skórką pieczony w naczyniu żaroodpornym.

Składniki

  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki letniej wody

Przygotowanie

Wszystkie składniki zalać letnią wodą, wymieszać drewnianą łyżką i zagnieść po czym odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie znów zagnieść i odstawić na kolejne 30 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik (wraz z naczyniem i pokrywką, w którym będzie pieczony chleb) na 200 st, grzałka góra-dół.
Ciasto wkładamy do rozgrzanego naczynia (ja posypałam wierzch maką), przykrywamy i pieczemy 30 min po czym zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy chleb na kratce.
Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 3

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!