Sernik na kruchym spodzie

4.4
(22)

Sernik na kruchym spodzie

Przepis na puszysty sernik na kruchym spodzie. Wygląda efektownie i świetnie smakuje. Idealny na przyjęcia rodzinne.

Składniki i sposób przygotowania

Kruche ciasto

  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki dobrze zagnieść i wyłożyć na blaszce (38×26) wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180° C (góra -dół).

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 8 żółtek
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe (po 40 g)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 cukry wanilinowe

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć dobrze żółtka z cukrem mikserem, po czym dodawać stopniowo ser i miksować. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko na niskich obrotach rozrobić.

Białka ubić ze szczyptą soli, gdy już będą gotowe dodać je do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać.

Gotową masę wylać na kruchy spod i piec w piekarniku przez 1 godzinę w temperaturze 170 ° C (góra-dół).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 22

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!