Raffaello na herbatnikach

5
(1)

Raffaello na herbatnikach

Przepis na ciasto Raffaello be pieczenia na herbatnikach. Jeden z najprostszych i najpyszniejszych deserów, jakie możecie przygotować.

Składniki (na formę 30x22cm)

  • 30 sztuk herbatników
  • 250 g mascarpone
  • 260 g śmietanki 30%
  • 60 g mleka w proszku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki cukru
  • płaska łyżka żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Przygotowanie

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, ostudzić (musi mieć płynną konsystencję przed wymieszaniem z masą).
Do wysokiego naczynia wlać śmietankę, dodać mascarpone, cukier oraz mleko w proszku. Dokładnie wymieszać, ale nie ubijać, wstawić do lodówki na 30 min bądź zamrażarki na 15 min.
Schłodzony krem ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut, zmniejszyć obroty dodać połowę wiórków oraz wystudzoną płynną żelatynę, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia składników. Masę podzielić na 3 części. Na dnie formy ułożyć herbatniki, na to pierwszą warstwę kremu i powtórzyć czynność dwa razy. Gotowe ciasto obsypać wiórkami. Wstawić do lodówki na kilka godzin.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!