Puchate i łatwe w przygotowaniu bułeczki jogurtowe. Przepis idealny na weekend, gdy zabraknie w domu świeżego pieczywa.
Składniki
- 450 g mąki typ 450
- 1 jajko
- 25g świeżych drożdży
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie
Z drożdży, miodu, wody i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki wymieszać z solą, dodać jajko, jogurt, olej i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrobić, w razie potrzeby posypać mąką, podzielić na 10 części. Uformować kulki, oprószyć mąką, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć, zostawić do napuszenia na 10 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 12-15 minut.