Czekoladowy mannowiec z galaretką to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które sprawdz się na każdą okazję.
Składniki
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 litr mleka
- 200 g masła lub margaryny
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- okrągłe biszkopty
- 2 galaretki np. malinowe
Forma: 26 cm
Przygotowanie
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier i dać masło. Gotować do roztopienia się masła. Dodać kakao i dokładnie wymieszać. Wsypywać stopniowo kasze, stale mieszając. Mieszać, aż masa się zagotuje i wyraźnie stężeje.
Gorąca masę wyłożyć na biszkopty, na wierzchu można ułożyć kilka dla dekoracji. Ostudzić.
W 3 szklankach wrzątku rozpuścić 2 galaretki. Kiedy ostygną wylać na ciasto i wstawić do lodówki. Ciasto jest gotowe kiedy stężeje galaretka, jednak najlepiej smakuje następnego dnia.