Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód.
Składniki / 25 sztuk
- 1 kg mąki
- 6 żółtek
- 8 dag drożdży
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 0,5 kg jagód
- cukier do jagód według swojego uznania
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka. Dodać do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Powstały zaczyn odstawić na 15 minut by podrósł. Resztę mąki przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieść gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto poporcjować, spłaszczyć, nakładać na środek jagody i formować okrągłe lub podłużne bułeczki. Posmarować roztrzepanym białkiem, gdy podrosną piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.