Szybkie i proste jagodzianki

4.5
(8)

Szybkie i proste jagodzianki

Szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki? Koniecznie wypróbuj ten przepis. Możesz je przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych jagód.

Składniki / 25 sztuk

  • 1 kg mąki
  • 6 żółtek
  • 8 dag drożdży
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 kg jagód
  • cukier do jagód według swojego uznania

Przygotowanie

Drożdże wymieszać z kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka. Dodać do tego łyżkę cukru oraz 2-3 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Powstały zaczyn odstawić na 15 minut by podrósł. Resztę mąki przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięty zaczyn. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać rozpuszczone i przestudzone masło, a następnie zagnieść gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto poporcjować, spłaszczyć, nakładać na środek jagody i formować okrągłe lub podłużne bułeczki. Posmarować roztrzepanym białkiem, gdy podrosną piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!