Aksamitny sernik

4.5
(26)

Aksamitny sernik

Pyszny, kremowy i aksamitny sernik, który oczaruje każde podniebienie. Łatwy w przygotowaniu!

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g Ricotty
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie

6 żółtek ubiłam na puch z 2 szklankami cukru. Do ubitej masy dodałam 1 kg sera (u mnie z wiaderka Piątnica) i 250 g Ricotty oraz wsypałam 3 budynie waniliowe i dodałam łyżkę kaszy manny. Całość najpierw łyżką wymieszałam, a później mikserem na najmniejszych obrotach kilka sekund do połączenia masy. Na koniec dodałam ubite 6 białek i lekko mieszając połączyłam z masą.

Piekarnik nagrzałam góra-dół do 170 stopni. Na dole piekarnika wstawiam mniejszą blaszkę z gorącą wodą. Wkładam ciasto i piekę w tej temperaturze przez 30 min. później zmniejszam temp. do 150 stopni i piekę przez pozostałe 30 min.

Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Sernik jest bez spodu. Tortownica o średnicy 26 cm.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 26

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!