Pyszny, kremowy i aksamitny sernik, który oczaruje każde podniebienie. Łatwy w przygotowaniu!
Składniki
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g Ricotty
- 3 budynie waniliowe
- 1 łyżka kaszy manny
Przygotowanie
6 żółtek ubiłam na puch z 2 szklankami cukru. Do ubitej masy dodałam 1 kg sera (u mnie z wiaderka Piątnica) i 250 g Ricotty oraz wsypałam 3 budynie waniliowe i dodałam łyżkę kaszy manny. Całość najpierw łyżką wymieszałam, a później mikserem na najmniejszych obrotach kilka sekund do połączenia masy. Na koniec dodałam ubite 6 białek i lekko mieszając połączyłam z masą.
Piekarnik nagrzałam góra-dół do 170 stopni. Na dole piekarnika wstawiam mniejszą blaszkę z gorącą wodą. Wkładam ciasto i piekę w tej temperaturze przez 30 min. później zmniejszam temp. do 150 stopni i piekę przez pozostałe 30 min.
Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach. Sernik jest bez spodu. Tortownica o średnicy 26 cm.