Ciasto styropian to smaczny i lekki wypiek, który przypomina sernik, ale o dziwo nie ma w nim ani grama białego sera.
Składniki
Kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 białek
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń
Przygotowanie
Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wstawić na 30 minut do zamrażarki, a drugą rozwałkować, przełożyć na blaszkę (33×22 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, grzanie góra /dół.
W tym czasie brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki, a jogurt wymieszać z cukrem i budyniami w proszku.
Osobno ubić białka i wmieszać delikatnie z masą jogurtową.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę ułożyć brzoskwinie.
Wyciągnąc ciasto z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia.