Ciasto styropian (sernik bez sera)

5
(5)

Ciasto styropian to smaczny i lekki wypiek, który przypomina sernik, ale o dziwo nie ma w nim ani grama białego sera.

Składniki

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 litr gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 5 białek

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń

Przygotowanie

Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wstawić na 30 minut do zamrażarki, a drugą rozwałkować, przełożyć na blaszkę (33×22 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, grzanie góra /dół.

W tym czasie brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki, a jogurt wymieszać z cukrem i budyniami w proszku.

Osobno ubić białka i wmieszać delikatnie z masą jogurtową.

Masę wyłożyć na podpieczony spód, na górę ułożyć brzoskwinie.

Wyciągnąc ciasto z zamrażarki i zetrzeć na grubych oczkach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

Po upieczeniu pozostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do wystygnięcia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!