Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy.
Składniki
- 60 gram drożdży
- 7 łyżek cukru
- 1 kg mąki pszennej
- 6 żółtek
- 1/3 kostki masła – płynne
- pół łyżeczki soli
- aromat pomarańczowy
- 1,5 szklanki letniego mleka
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże z cukrem, letnie mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać płynne masło. Uwaga. Nie może być gorące. Wyrobić. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.