Bułeczki drożdżowe maślane

5
(2)

Proste w przygotowaniu domowe bułeczki drożdżowe maślane, idealne na śniadanie lub do pracy.

Składniki

  • 60 gram drożdży
  • 7 łyżek cukru
  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1/3 kostki masła – płynne
  • pół łyżeczki soli
  • aromat pomarańczowy
  • 1,5 szklanki letniego mleka

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć, zasypać 1 łyżką cukru.
Do miski wsypać mąkę, dodać żółtka, 6 łyżek cukru, sól, aromat, drożdże z cukrem, letnie mleko. Wyrobić. Pod koniec dodać płynne masło. Uwaga. Nie może być gorące. Wyrobić. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Z ciasta formować wałeczki. Zawiązujemy pętelkę (nie do końca, tak by został na środku otwór). Przez dziurkę przeciągamy jeden koniec od góry, drugi od dołu i formujemy wianuszek. Ja odstawiłam jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem. Polewamy odrobiną plynnego masła (przygotować 1/3 kostki). Można posypać kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!