Zebra to ciekawe ciasto powstające poprzez wylewanie naprzemienne ciemnej i jasnej masy. Bardzo ładne wygląda i super smakuje.
Składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. wody gazowanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szkl. mąki
Przygotowanie
5 jajek utrzeć, dodać 1 i 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy. Następnie dodać 2,5 szkl. przesianej mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Na koniec dodać 1 szkl. oleju i 1 szkl. wody gazowanej. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać 2 łyżki kakao do drugiej 0,5 szkl mąki. Ciasto wylewać do formy (10x25cm) po dwie łyżki na przemian. Piec w 180 stopniach przez około 60 minut, do suchego patyczka.