Przepis na proste ciasto, które może przygotować każdy. Zaspokoi apetyt na słodkie, a do tego będzie lepszą alternatywą sklepowych słodkości.
Składniki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek dżemu wiśniowego
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody
Przygotowanie
Wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, kakao i sodę. Do nich wlać mleko, olej, dodać jajka i zmiksować. Następnie dołożyć dżem i wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 25×37 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 50 min. Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem.